Tel.: 663 158 787
Tel.: 13 4939728

Gadu-Gadu: 31835157Gadu-Gadu: 31835157
E-mail:
biuro@nonisuplementy.pl

Oczyszczanie organizmu

Czysty organizm - gwarancją zdrowia!

tato-naturalne-suplementyWe współczesnym świecie cały czas jesteśmy wystawieni na działanie szkodliwych substancji, które nas zatruwają. Toksyny i różne chemikalia są po prostu wszędzie. Można je znaleźć w powietrzu i wodzie, na talerzu w przetworzonej żywności, a także w domach, dywanach,  ubraniach, jednorazowych podpaskach, dezodorantach, perfumach itp. Poza tym, wiele osób przyjmuje spore dawki syntetycznych środków uspokajających lub pobudzających oraz różnorodnych lekarstw, gdzie nadal dominują szkodliwe antybiotyki. Dodatkowo nasza dieta obfituje w coraz większą ilość cukru, słodyczy, chipsów, napoi kolorowych, itd. Wszystko to utlenia się, uwalnia toksyczne cząsteczki, gazy i dostaje się do organizmu przez skórę, płuca, przewód pokarmowy.

Na szczęście nasz organizm jest tak mądry i stara się te toksyny, odpady wyrzucić, ale niestety jest w stanie odtruwać się tylko do jakiegoś czasu. Gdy już nie nadąża z odtruwaniem, wtedy toksyczne odpady zaczynają zaśmiecać krwioobieg, który rozrzuca je po całym organizmie. Np. toksyny z „kałowych depozytów” drażnią i uszkadzają ścianki jelit oraz naciekają do sąsiednich organów: macicy, jajników, gruczołu krokowego. To powoduje ich drażnienie, uszkadzanie i mutacje (wynaturzanie) komórek, co może prowadzić do powstania włókniaków, polipów, mięsaków i innych chorób degeneracyjnych z rakiem włącznie. 

W efekcie po wielu latach gromadzenia toksyn, nasze wnętrze można porównać do wysypiska śmieci. Nie powinno nas więc dziwić, gdy nagle pojawia się choroba - pracujemy przecież na to przez całe życie.

„Wszystko to, co dostaje się do organizmu, musi w końcu zostać z niego usunięte, lecz do tego czasu może przez całe lata gnić i stanowić siedlisko chorób, a nawet stać się przyczyną śmierci." - Daniel Reid

Oczyszczanie organizmu – detoksykacja- to właściwy proces usuwania szkodliwych substancji. Jest konieczny by odzyskać i zachować zdrowie na długie lata.

Właściwie działające procesy eliminacji toksyn są niezbędne dla zdrowia. Do najczęstszych objawów zanieczyszczenia organizmu toksynami zalicza się: bóle głowy, uczucie zmęczenia, dolegliwości ze strony błon śluzowych, zaburzenia trawienia, objawy alergiczne oraz nadwrażliwość na chemiczne, zapachowe i syntetyczne czynniki środowiska oraz wiele innych.

Oczyszczanie i odtruwanie organizmu pociąga za sobą zmiany w sposobie odżywiania i stylu życia. Unikanie przetworzonej żywności, cukru, kawy, alkoholu, tytoniu i leków minimalizuje obciążenia toksynami. Kolejne kroki w procesie detoksykacyjnym to picie odpowiednich ilości czystej i niegazowanej wody, zwiększenie ilości błonnika poprzez wprowadzenie do diety większych ilości owoców i warzyw oraz stosowanie suplementów diety. 

W eliminacji szkodliwych substancji, toksyn pomogą nam naturalne preparaty zawierające składniki wspomagające oczyszczanie organizmu, takie jak: Paraprotex, AC-Zymes, Polinesian Noni, Nopalin, Pure Yucca, Spirulina Max, Green Care, Liquid Chlorophyll, Power Mins.  

dieta-calivitaDieta wskazana podczas kuracji oczyszczającej

Podczas kuracji oczyszczającej powinniśmy przestrzegać podstawowych zasad żywienia, które umożliwią nam szybszy powrót do zdrowia.

Według dr Josefa Jonas'a istnieją cztery indywidualne podejścia do diety:

1. Unikanie żywności, która zawiera składniki sprzyjające namnażaniu się chorobotwórczych bakterii i grzybów.

Pożywką dla bakterii i grzybów są:

2. Unikanie pożywienia zawierającego alergeny.

Silnymi właściwościami alergizującymi charakteryzują się takie produkty: mleko, kakao, białko jajka kurzego, orzechy i migdały. Wśród owoców najczęściej uczulają: cytrusy, truskawki i poziomki, natomiast spośród warzyw najczęściej uczulają pomidory i cebula. Jednak według dr Werthmanna pierwotnymi alergenami są produkty wytwarzane z mleka krowiego oraz jaj kurzych. Neutralne formy mleka: zsiadłe/kwaśne mleko, maślanka i masło.

3. Spożywanie produktów zrównoważonych z punktu widzenia kwasów i zasad.

Najważniejszym zaleceniem jest niemieszanie ze sobą pewnych grup produktów -  stosowanie diety rozdzielnej. Czyli produkty bogate w białko i te, bogate w węglowodany powinny być spożywane osobno. Niezalecane jest np. spożywanie: produktów  mącznych, pieczywa, kasz i ziemniaków z mięsem. Łączne spożywanie określonych grup produktów powoduje zaburzenia w procesie trawienia. Chodzi o to, że biało jest trawione w żołądku od 2 – 4 godzin, natomiast węglowodany 20 – 40 minut. Białka trawione są w kwasie, natomiast węglowodany rozkładane są w środowisku zasadowym. Jeśli jednocześnie do żołądka trafią produkty białkowe i węglowodanowe wówczas żołądek wytwarza zarówno kwaśne i zasadowe soki trawienne, które szybko się neutralizują, pozostawiając w żołądku słaby, wodnisty roztwór. W efekcie niestrawione resztki pożywienia zalegają w przewodzie pokarmowym i zaczynają gnić, fermentować. Zastosowanie diety rozdzielnej nie pozwala na to, ponieważ jedna i druga grupa produktów jest spożywana osobno - o innej porze.

Dieta rozdzielna ma olbrzymi wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w procesie trawienia.

Podstawowe produkty węglowodanowe:

płatki zbożowe, kukurydziane, ryż, kasza, mąka, ziemniaki, otręby owsiane, pieczywo pełnoziarniste: razowe, graham, pieczywo chrupkie itd.

Podstawowe produkty białkowe:

jajka, mleko, wieprzowina, wołowina, cielęcina, drób, dziczyzna, dorsz, halibut, flądra, kergulena, mintaj, morszczuk, pstrąg, sola, sandacz, kraby, małże, raki itp.calivia-dieta-zgodna-z-grupa-krwi

Uwaga!

Jednoczesne spożywanie białka i węglowodanów jest niekorzystne dla zdrowia, ponieważ stwarza sytuację przeciążenia w procesie trawienia i prowadzi do niepotrzebnego, nadmiernego zużycia biochemicznej energii żołądka i jelit.

4. Indywidualne podejście do sposobu odżywiania z uwzględnieniem swojej grupy krwi – dieta zgodna z grupą krwi >>>

 


Copyright © 2012 www.nonisuplementy.pl